2012. március 15., csütörtök

Gumipálma

Tavaly kaptam kolléganőmtől 2 kis barna gumót. Már lemondott róla, mikor mégis kihajtott és csuda érdekes kis növényke lett belőle. Egyik irodában már ennek a sokszorosa ez a növény. A mellékelt képek nem sajátok. Neten találtam őket. Az enyém gumók, mert kettő van, még csak most éledeznek...mint a Főnixmadár. Még nem nagyok, kb 2 cm-sek. Nagyon drukkolok, hogy sikeres legyen az ébredésük, mert nagyaon szép és ritka növény. És ha majd egyszer virágot is hoz...


Egy kis tudományos rész
Amorphophallus nemzetségbe tartozó, Kelet-Ázsia (Japán, Kína, Indonézia) trópusi és szubtrópusi területein őshonos növényfaj. Évelő növény, melynek akár 25 centimétert is elérő, a föld alatt található gumói lehetnek. Szárnyalt levelei az 1,3 méteres hosszúságot is elérhetik. Virága hosszú, tőrszerű.


Nem igényes növény: téli álmot alvó gumó formában telel, ami megkönnyíti a tárolást. Fagymentes, száraz helyet kell biztosítani számára - hogy óvjuk a kiszáradástól, lazán papírba kell csomagolni és időnként ellenőrizni, hogy jól érzi-e magát. A csodagumó nyár elején ébred téli álmából.

Későn ébredő fajta, inkább nyár elején kezd gyors növekedésbe, hogy utolérje a többi növénytársát. A gumó évről-évre nagyobb lesz, aminek következménye, hogy minden évben egyre terebélyesebb levélzet fejlődik belőle. Nem minden évben virágzik, de akkor mindenki a csodájára jár. A virágja kb. 80 cm magas, közvetlenül a gumóból hajt ki. 1 hétig nyílik, ezalatt roppant kellemetlen szagot terjeszt. Miután elvirágzik, elkezd fejlődni maga a növény. Általában, amelyik évben virágzik, abban az évben 1 hónappal később tér nyugovóra. Ősszel (novemberben) ellankadnak a levelei, melyeket le lehet vágni úgy, hogy maradjon a szárból valamennyi, ameddig el nem engedi a gumó. Ha enyhe húzásra kézben marad a szára, akkor ki lehet venni a földből a gumókat, hogy téli szálláshelyére tegyük.

Gumót a méretéhez megfelelő edénybe kell ültetni (érdemes a gumónál 2-3x nagyobb méretűbe ) március elején. Legalább 10 cm mélyre, hogy a föld támasztékul szolgáljon egész évben az erős törzsnek. A kisebb gumókat nem kell mélyre ültetni, elég 5 centire.

4 megjegyzés:

kepi táska írta...

NA ezt meg sem mutatom a férjemnek mert mindjárt akar ő is ilyent, :-)

Kriszty írta...

ha őszre lesz kicsinye, nagyon szívesen adok belőle. mert ezek a földben osztódnak :)))
de zseniális növényke, ne foszd meg tőle azuradat. :)

kepi táska írta...

Kriszty, nem azért mondtam, de köszönöm. Bár már lassan a növények elfoglalnak mindent, mi meg kiszorulunk. :-)

Kriszty írta...

Majd akkor köszönd ha már nálad van. Egyelőre éledeznek, és majd ősszel ha szépen begumóznak megint, akkor megy hozzátok. Most már nem bolygatnám.

Ide írhatsz nekem

krisztimaci@gmail.com

Keresés

Related Posts with Thumbnails